dimarts, 1 d’octubre de 2013

ELS PRESSUPOSTOS SOCIALS I DE LA RECUPERACIÓ...

El govern de l'Estat ha presentat els seus pressupostos per a l'any 2014, tot dient que eren uns pressupostos socials i serien els de la "recuperació". Recuperació? De què? De qui?

La setmana passada també va ser el conseller Puig que va dir que la crisi ja havia passat. Bon ressó se'n van fer els diaris. I mentrestant, els ciutadans/es patim aquesta realitat. Uns quants botons com a mostra -ja han tocat el més sagrat:

  • S'hauran de pagar alguns medicaments de dispensació hospitalària, per a malalties greus i casos de càncer.
  • Les pensions s'apujaran un 0,25%. Una pensió de 1.000 euros rebra un increment de 2,5 euros. Si tenim en compte que la majoria de pensions són de 500 o 600 €, ens trobarem amb substanciosos increments de les pensions que aniran des d'1, 25 a 2 euros! Vergonya, si en tinguessin, els hauria de fer dir el que diuen i fer el que fan.
  • La segona partida que més s'incrementa és la d'investigació i desenvolupament militar, que ho fa en un 39% en relació a l'any passat.
  • Pel que fa a Catalunya, les inversions cauen en un 25, 5%, tan sols el 9,6% del total del pressupost. Catalunya aporta al PIB de l'Estat un 22%.
  • Dels deutes acceptats per l'Estat d'acord amb la Disposició addicional tercera de l'Estatut d'autonomia, tan sols s'ha assumit la de 2007, fa sis anys..., d'uns 350 milions. Les dels altres anys, ni parlar-ne, segons Montoro, no es contemplen les dels estatuts d'autonomia de tercera generació. No hi ha diners, diu...
No ens oblidem de totes les altres agressions: reforma laboral, copagament de medicaments, inclusió de l'IVA del 21% en sectors tan delicats com la cultura, les agressions que la nostra llengua pateix a tots nivells... No volem acabar sense deixar d'esmentar un altre aspecte d'aquesta veritable ofensiva: per exemple, el grau d'execució pressupostària de Madrid el 2011 va ser del 110%. A Catalunya, del 40%.

Davant d'aquestes dades, no us ve al cap que cal fer via, i al més aviat possible?

 

Cap comentari:

Publica un comentari