dijous, 6 d’octubre de 2011

I EL MALSON CONTINUA...

No sabem massa bé com començar aquest comentari. El que hi ha a sota parla d'un anunci de licitació per al subministrament de lots de Nadal per a una empresa pública. Es veu que s'han fet enrere, però avui el conseller d'Economia ens ha "regalat l'oïda" dient que no descarta traslladar , en la seva proporció, a la resta de personal de la funció pública la "retallada" que s'ha imposat el Govern i també ha imposat als alts càrrecs. Us ho aclarim, a aquells/es que cobren dietes, desplaçaments i despeses de representació, a part d'anar en cotxe oficial.

Es veu que les treballadores i treballadors quasimileuristes, o mileuristes del tot, també hem de ser de la mateixa fusta. Qui escriu aquest comentari guanya 1.200 € i escaig, amb 8 triennis, i s'ha de pagar els desplaçaments de la butxaca. Gaudeix, això sí, dels tiquets restaurant. Tot un avantatge! 

Hem de sentir-nos solidaris, és clar, i, per tant -suposem que és per aixecar l'economia-, hem de fer com un president del Govern que guanya 144.030,12 euros a l'any, uns consellers que en guanyen 108.576,84, uns secretaris generals que només en guanyen 84.078,50 i uns directors generals, molt més desafavorits, pobrets, que tan sols arriben a 80.589,54 €/any -per fer honor a la veritat hem de dir que aquestes xifres són en brut, eh?, no fos que se'ns acusés de fer demagògia. Això ha dit el conseller d'Economia i Coneixement aquest matí a TV3. Un esforç individual, en diu..., per evitar acomiadaments, continua -l'altre dia ens va sonar a xantatge el que es va dir a la gent de l'ICS: o transigiu amb les retallades retributives o fotem 1.500 interins/es al carrer.

Llavors, veiem quelcom de pervers en aquestes afirmacions: la gent que fa reforços va al carrer quan s'acaben, no es cobreixen vacants quan es produeixen, tan sols al 50% en llocs de serveis essencials, i amb prou feines, no hi ha concursos de trasllats i és molt difícil aconseguir comissions de serveis... A quins acomiadaments es refereix? Hi ha un sentit que de moment se'ns escapa i que anuncia que n'hi pot haver encara més?

Ens hem de sacrificar, més, més, més i més! Venim d'uns anys en què en el millor dels casos se'ns apujaven els sous d'acord amb l'IPC de l'Estat espanyol, no pas el de Catalunya on vivim i gastem.

Se'ns va rebaixar el sou un 5% de mitjana a partir de juliol de 2010. Se'ns va congelar el 2011 i ja teníem clar la congelació de 2012. Però no n'hi ha prou. Quan convé -per al dolent- ens podem equiparar amb el mateix Govern! Quant ens retallaran? Com a l'ICS? Tota la paga extraordinària, ja laminada pel Gobierno espanyol?

Per no fer-nos encara més pesats: quan s'atreviran amb aquells que tenen rendes encara més grans que ells mateixos/es? Quan s'atacarà realment el frau fiscal? Quan es prescindirà d'assessors, consells, gerents i òrgans consultius innecessaris? Quan es farà al nostre país allò que va proposar Warren Buffet, entre altres, per aconseguir que més pagui qui més té?

Una darrera i emprenyada reflexió: es pot comparar la retribució anual, en sou i altres conceptes, d'un president, un conseller, un secretari i un director general amb la d'un funcionari de base? 

Esperem veure com acaba això. En res de bo, segur. Però tampoc no volem que ens diguin demagogs/es. I si és així, hauran d'admetre que som demagogs/es, amb la butxaca buida i dificultats per pagar les hipoteques i els deutes.